É-L-E-T
Egyesület

kedd, november 13, 2018
Deutsch (DE-CH-AT)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Címlap Kiadványok É.L.E.T.-infó 2018/1

É.L.E.T.-infó 2018/1

É.L.E.T.-infó 2018/1

 

É.L.E.T.-infó 2018/1

Vitamin a természetből – Zöldség II.

 

 

Egy alma ma már nem tartja távol a doktort! „Mivel a növények nem érzik jól magukat az elsavasodott termőföldeken, ezért jóval kevesebb vitamint állítanak elő. A sárgarépa vitamintartalma a hatvanas évek óta 40 százalékkal, a borsóé több mint 53 százalékkal, a paprikáé csaknem 90 százalékkal, a káposztáé pedig kb. 95 százalékkal csökkent. A vitaminhiány pedig csökkenti a védekezőképességünket, ezáltal jobban ki vagyunk téve a betegségeknek, és érzékenyebbek vagyunk az allergén anyagokra is: évente 3-5 százalékkal nő az allergiások száma.”

forrás: Nők Lapja 2013.03.27.

A vitaminokat a hő, a fény, az oxigén és a kémhatásváltozás is károsíthatja (különösen érzékeny a C-vitamin és a folsav). Az alábbiakban látható melyik vitamin mire érzékeny és miben oldódik:

 

Vitamin Mire érzékeny Miben oldódik
A-vitamin hő, oxigén, fény zsír
B1 (tiamin) víz
B2 (riboflavin) fény víz
B5 (pantoténsav) víz
B6 (piridoxin) hő, oxigén, fény víz
B7 (biotin)   víz
B9 (folsav) hő, oxigén, fény víz
B12 hő, fény víz
C hő, oxigén, fény víz
D fény zsír
E hő, oxigén, fény zsír

 

Cukkini

Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6 vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkenti vagy akár enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az izületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára, ennek tudható be, hogy csökkenti a káros sejtmutációk kialakulásának kockázatát.

Retek

Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6- vitamin, valamint a kalcium, kálium, foszfor, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásuak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.

Sóska

A sóska gazdag A-, B1-, B2- és B9 vitaminban. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Oxálsavat tartalmaz, ami a savanyú ízét biztosítja. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző. Flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban gazdag. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.

Paraj

A spenót - más néven paraj - kiemelkedően gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban. Vitaminok közül az A-, K- és a C-vitaminból fordul elő benne jelentősebb mennyiség. Ásványi anyagok közül különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, folsavban, ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Szabályozza a vérnyomást. Magas antioxidás tartalma és immunerősítő  hatása véd egyes daganatos, illetve szív-, és érrendszeri betegségekkel szemben.

Zöld uborka

Egy uborka tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, folsav (B9), C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort és káliumot. Kiváló lúgosító és gyulladásgátló, serkenti az emésztést, javítja a veseműködést, valamint a rák megelőzésében is hasznát vehetjük. Legjobb nyersen és hámozatlanul fogyasztani, hiszen az uborkára is igaz a régi bölcsesség: a héjában - is - van a vitamin!

Vöröshagyma

Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktáriumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként béfféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

Zeller

A zeller kalóriatartalma alacsony, káliumban és kalciumban gazdag. Található benne A-, C-, E-vitamin, és a B-vitaminoknak is szép tárházát felvonultatja, így a B1-, B2-, B6-vitaminokat. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos a szerepe.

Csökkenti a vér cukorszintjét. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása is van. Jelentős a mész és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté.

Fontos! Vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!

Karalábé

A karalábéban van B1-, B2-, B6-, C és E-vitamin, illetve kalcium, kálium, magnézium, vas és szelén. A C-vitamin kitűnő antioxidáns, amely az öregedési folyamatok lassításában játszik kiemelkedő szerepet. A B-vitamin az idegekre van jó hatással, az E-vitamin pedig a bőrünket képes megszépíteni. A vas a vérképzésben működik közre, a kálium a vérnyomást szabályozza, míg a magnázium a csontokat és az izomzatot tartja karban.

Fehérrépa

A fehérrépa C-, és K-vitamint, rezet, jódot és vasat tartalmaz, viszonylag magas a nátrium, folsav, kálium, kalcium, fosztor, fehérje tartalma is. Ezen kívül még nagyobb mennyiségű rost is található benne. A fehérrépát emésztési zavarokra, puffadásra, görcsoldásra is használható. A fehérrépa és a petrezselyem levele vízhajtó, vér- és májtisztító hatásokkal bírnak a szervezetünkre.

Fejes saláta

Magas karotin, C és B-vitamin, kálium és kalcium tartalma táplálkozási szempontból fontos zöldséggé teszi. Jelentős mennyiségben találhatók leveleiben különféle szerves savak, mindenekelőtt almasav, citromsav, borostyánkősav, valamint kis mennyiségben oxálsav. Jellegzetes ízét a kissé kesernyés laktucin adja, aminek nyugtató, de étvágygerjesztő hatása van. 

 

 

 

Székesfehérvári (Regionális) Ép Lélek Egészséges Test
Közhasznú Egyesület

 

8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 36. VI/26.

Tel.: +36-20/393-1944
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.eletegyesulet.hu

 

Tevékenységünket támogathatja adományával és adójának 1%-ával!

Bankszámlaszámunk: 10400889-50526766-87691004

Adószámunk: 18500471-1-07