É-L-E-T
Egyesület

kedd, november 13, 2018
Deutsch (DE-CH-AT)Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Címlap Kiadványok É.L.E.T.-infó 2012/1

É.L.E.T.-infó 2012/1

Teák a kertből

                                                                                                      

   É.L.E.T. – infó

2012/1

Teák a kertből

 

    Közeledik a tavasz és a nap sugaraival együtt egyre inkább vágyakozunk a szabadba. Ahogy lassan éled a természet, kedvünk támad tevékenykedni a kertben, kiülni a napsütötte teraszra, vagy ha ez nem lehetséges kitárni az ablakot, hogy beáradhasson a friss tavaszi levegő lágy illataival, madárfüttyös langyos simogatásával.

 

    Jól esik még ugyan a forró teásbögrén melengetni a tenyerünket, de nem vágyakozunk arra, hogy a tavasz beköszöntével kertünkben, teraszunkon, világos konyha ablakunkban saját teánkat termesszük? Nézni, ahogy az illatos növények napról napra fejlődnek, új hajtásokat hoznak és nyári estéken balzsamos illatukkal lengenek körül. Ha a friss hajtásaikból lecsippentünk, nem hogy haragudnának érte, de még dúsabban növekednek.

 

    Sokféle gyógynövény létezik, melyekből frissen, vagy szárított állapotukban finom teákat készíthetünk. S amellett, hogy kellemes ízükkel kényeztetnek, még a testünknek is hasznára válnak.

 

    Íme egy válogatás azon gyógynövényekből, amelyek frissen vagy szárítva egyaránt alkalmasak egy finom tea (akár hidegen, melegen, ízesítve vagy anélkül) elkészítéséhez. Jelen kiadvány hasznos tanácsokkal szolgál, melyeket a szerkesztő részben a saját tapasztalatai alapján állította össze.

 

 

Székesfehérvári (Regionális) Ép Lélek Egészséges Test

Közhasznú Egyesület

 

 

                                                                        Kép forrása: www.harmoniasziget.eoldal.hu

 

 

Kakukkfű

 

A földközi tenger vidékéről származik. Aromás erőteljes illata van. Megfázásra, köhögésre nagyon jó illetve segíti az emésztést. De ne felejtsük el, hogy egy csodás aromájú fűszernövényről beszélünk, amely elmaradhatatlan kiegészítője a pizzának és a spagettinek is.

 

Kamilla

 

Az egyik legismertebb gyógynövényünk. Teája külsőleg pattanások, apróbb bőrsérülések kezelésére használható. Belsőleg gyulladás csökkentő, de jó megfázás ellen is. Nátha esetén inhaláláshoz használható, remekül oldja az orrdugulást. Fáradt, kivörösödött szemünket borogathatjuk langyos kamillateával, igazán kellemes érzés. A kamilla magját augusztusban érdemes elvetni, ebből a következő nyárra fejlődik virág. Megszárítva zárt dobozban, sötét helyen tároljuk. Frissen vázába téve igazi nyári illatot varázsol a lakásba ez a kedves kis növény.

 

Zsálya

 

Amellett, hogy teája torokgyulladásra, a belőle készített fürdő alhasi panaszokra jó. Bárányhús fűszerezéséhez kiválóan alkalmas, igazán ízletes vacsora készíthető zsályával tűzdelt bárányból. Az ősi Kínában szárait jóslásra is használták. Teáját módjával szabad csak fogyasztani és nem ajánlott kismamáknak.

 

Körömvirág

 

Sebgyógyító, hámosító hatása miatt régóta használja az orvostudomány és a szépségipar. Teája gyomor- és bélbetegségeket enyhít. Igénytelen növény, szép élénkszínű virágaival Indiában templomokat díszítenek még ma is. Szárítva sokáig megőrzi eleven sárga színét, gyenge finom illatát, ezért „potpurrikba” is tehetjük.

 

Édeskömény

 

Magjából teát főzhetünk, mely gyerekeknél hasi görcsök oldására, idegnyugtatásra használható. Finom édeskés íze miatt édességek és likőrök készítéséhez is felhasználhatjuk, ehhez általában a megvastagodott, fehér levélnyél vagy a gyökér szükséges. Sok vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz. Fagyérzékeny.

 

Csalán

 

Méretei és csípős természete miatt inkább kerti termesztésre való. Teája vérképző, magas a vastartalma, illetve hajöblítésre is használható. Fényes, dús lesz tőle a frizura. Tisztító kúráknál gyakran alkalmazzák. Leveléből igen finom leves is főzhető. Forrázással elveszíti csípősségét.

 


 

 

Citromfű

 

Citrom illatú, friss állapotában remek, citromra emlékeztető tea készíthető belőle, de nem annyira savanyú az íze. Kellemes, lazító hatású a teája. De desszertek, fagylaltok díszítésére is használható ehető dísz. Érdemes szárítani is belőle, mert teája a hosszú téli estéken kellemesen ellazít. Ha egy kertben jól érzi magát, terjed, mint a gyom.

 

Rozmaring

 

Már a honfoglaló magyarok is ismerték ezt a főként fűszerként használt növényt. Húsok, zöldségek fűszerezéséhez használható, de csak óvatosan szabad adagolni, mert elnyomhat minden más ízt. Teája csökkenti a vércukor szintet.

 

Levendula

 

Nagyanyáink kedvenc virága volt a levendula. Rózsabokor mellé ültetve elűzi a levéltetveket. Szárított virágait, kis vászonzsákba kötve még ma is használhatjuk ruhaillatosítónak, molyriasztónak a szekrényben. Pompás fűszeres íze remek aromát kölcsönöz az ecetnek is, mellyel salátákat ízesíthetünk. Teája nyugtató, lazító hatású, de a légutakra is jó hatással van. 

 

Menta

 

Két elterjedt változata a fodormenta és a borsmenta. Az íze mindegyiknek hasonlóan „mentolos”. Remek, frissítő hatású ital készíthető belőlük. Érdemes kipróbálni citromfűvel vegyítve. Mivel hűsítő hatású, főként nyáron esik jól jeges teaként. Segít enyhíteni a gyomor problémákon, és már illatával is felélénkít. A „mojito” koktél elengedhetetlen tartozéka; zöld citrommal, alkohol nélkül, behűtve a gyerekek is szeretik.

 

A különbség a friss és a szárított növények között annyi, hogy míg friss növényből ízesebb, finomabb tea készíthető, a szárítottban általában több a hatóanyag, mert többet használunk egyszerre fel belőle.

 

    Ha szárítani szeretnénk a növényből, akkor a teljes virágzás előtti időszakban érdemes begyűjteni a leveleket, lehetőleg a kora délelőtti órákban, miután a nap sugarai felszárították a harmatot. A növényeket száraz, árnyékos helyen szárítsuk. Figyeljünk oda, hogy a szárított növényeket mindig száraz, idegen szagoktól mentes helyen tároljuk. Általában egy évig javasolt a tárolásuk, mivel ennyi idő után már csökken íz- és hatóanyagtartalmuk. Elkészítésüknél érdemes a vizet alaposan felforralni, hogy a benne található vízkő és klór eltávozhasson. A nem lobogó vízzel máris leforrázhatjuk az előre kikészített tealeveleket.

  

    Kitűnő tea készíthető szárított gyümölcsökből, de például kezeletlen alma szárított héjából is, melyet vászonzsákban, esetleg üvegben tárolhatunk. Készítésekor fahéjjal is ízesíthetjük.

 

    Mindegy tehát, hogy hideg van-e, vagy meleg, hogy tél van-e, vagy nyár. Egy bögrével elvonulni a világ forgataga elől mindig kellemes érzés. Egy finom tea lehet megnyugtató, ellazító, de nyújthatja a felfrissülés és pezsgés élményét is. Rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk.

 

Itt van hát az ideje egy finom teának!

 

                                                Szerkesztette: Fürst Valéria É-L-E-T Egyesület

 

Székesfehérvári (Regionális) Ép Lélek Egészséges Test
Közhasznú Egyesület

 

8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 36. VI/26.

Tel.: +36-20/393-1944
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.eletegyesulet.hu

 

          Tevékenységünket támogathatja adományával és adójának 1%-ával!

Bankszámlaszámunk: 58000236-20275437

Adószámunk: 18500471-1-07