péntek, január 18, 2019
Címlap Kiadványok É.L.E.T.-infó 2014/1 É.L.E.T.-infó 2014/1.4

É.L.E.T.-infó 2014/1.4

Foszfor Vas Cink Jód Króm Szelén

Funkciója A sejtek energiaátalakításában és - tárolásában van fontos szerepe, továbbá a sav-lúg bázis egyensúlyának fenntartásában és a csontok fejlődésében.

A vas elsősorban a vörösvérsejtek egészséges működéséért felelős: az oxigén szállításáért és a szén- dioxid elszállításáért a hemoglobin révén. A cinknek a sejtosztódásnál, az enzimek működésénél, a növekedésnél és az inzulin felszabadulásnál van szerepe. A szervezet anyagcseréjét, az egészséges növekedést és fejlődést szabályozó pajzsmirigy hormonok képződésében van szerepe. Zsírok és cukrok anyagcseréjében tárolásában, a váz- izmok működésében, az immunrendszer egyes elemeinek működésében van fontos szerepe. Az E- és C- vitaminnal együtt csökkenti a szabad gyökök képződését és bizonyos elemek káros hatásait, szükséges a vörös-és fehér vérsejtek működéséhez.
Hiánya Étvágytalanság, gyengeség, csontfájdalom, ízületi merevség. Vérszegénység (anémia), súlyos esetben az immunrendszer leromlása. Étvágytalanság, hajhullás, terméketlenség, lassú sebgyógyulás, csökkent immunitás és depresszió.

Hazánk területén akadnak területek, ahol kevés a jód az ivóvízben vagy a talajban, itt a golyva az anyagcsere lelassulása sokáig súlyos népbetegség volt. Ritkán fordul elő, de erős hiány fennállása esetén ingerlékenységet, zavartságot, gyengeséget, depressziót okozhat. Hiánya szívelégtelenséget, érelmeszesedést, reumatikus panaszokat, az immunrendszer gyengeségét, látási zavarokat, és a vérszegénységet okozhat.
Túladagolás Túladagolása gátolhatja a kalcium, a vas, a magnézium és a cink vékonybélből való felszívódását. A felhalmozódás előfordulhat.

5 mg fölötti napi mennyiség az immunrendszer zavarát vagy mérgezési tüneteket okozhat. Pajzsmirigy-működési zavarokat idéz elő.
Napi 200 mikrogramm elfogyasztása nincs az emberre semmilyen mellékhatással.
Napi 800 mikrogrammnál több mennyiség hajhullást, májpanaszokat és idegrendszeri zavarokat okozhat.
Napi szükséglet 700 mg körül mozog, várandós és szoptatós anyáknál 1200 mg. Ezt kb. 160 g olajos szardínia vagy 195 g marhamáj tartalmazza. Nőknél 12 mg, férfiaknál 10 mg, várandós és szoptatós anyáknál 15 mg. Mindezt kb. 20 dkg lencse, vagy 10 dkg sertésfilé, ill. 70 dkg eper tartalmazza. Nőknek 7 mg, férfiaknak 10, várandós és szoptatós anyáknak a duplája. Kb. 25 dkg edami, 25 dkg borjú-, vagy 40 dkg sertéshús. 100-150 mikrogramm nőknek és férfiaknak egyaránt. Ez kb. 10 dkg lazacban, vagy 325 g salátában található. Adagolása kb. 30- 100 mikrogramm körül mozog. Ezt kb. 10 dkg  gouda sajt tartalmazza. 30-70 mikrogramm.  A napi szükségletet kb. 12 dkg hüvelyes elfogyasztása fedezi.
Miben található Szinte minden ételben, de főként a fehérje dús élelmiszerekben (mint pl. a tej, tejtermékek, hús, hal és hüvelyesek). Teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyesek, köles, szójaliszt, hántolatlan rizs, borjú vagy marhamáj, ehető magvak (pl. mandula). Borjú- vagy sertésmáj, osztriga, vörös húsok, sajt, zab, hántolatlan gabona félék, osztriga. Tengeri hal, kagyló, jódozott asztali só, tej és tejtermékek, jódban gazdag talajon termesztett gyümölcs- és zöldségfélék. Sertésborda, teljes kiőrlésű liszt, hántolatlan gabona félék, máj, vese, marhahús, lencse, kukoricaolaj, bab és friss gyümölcsök. Húsok, belsőségek, szójabab, teljes kiőrlésű liszt, tengeri ételek, tojásfehérje, fokhagyma, dió, sörélesztő.
            forrás: Meglepetés Ráadás

Székesfehérvári (Regionális) Ép Lélek     Egészséges Test

Közhasznú Egyesület

8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 36. VI/26.
Tel.: +36-20/393-1944
Honlap: www.eletegyesulet.hu
Tevékenységünket támogathatja adományával és adójának 1%-ával!
Bankszámlaszámunk: 10400889-50526766-87691004
Adószámunk: 18500471-1-07